Do kraja godine biće završen most preko Save

Bez autora
Feb 02 2011

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić obišli su danas radove na mostu preko Save, koji će spojiti drumski saobraćaj opština Obrenovac i Surčin. Most je zajednički projekat Vlade Republike Srbije i grada Beograda, a investicija je vredna 1,5 milijardi dinara. Izgradnju mosta izvodi domaća firma “Mostogradnja”. Planirano je da most bude gotov do kraja ove godine, ukoliko bude završeno sve što se tiče eksproprijacije, a onda će i pristupne saobraćajnice biti gotove. Sa obe strane mosta treba završiti 1.700 metara pristupnih saobraćajnica, kao i 21 kilometar puta do petlje Dobanovci, od čega je sedam kilometara već završeno. Prema najavama ministra Dulića, u Srbiji će u ovoj godini biti otvoreno 240 gradilišta, na kojima će biti uposlena srpska građevinska industrija.

Do kraja godine biće završen most preko SaveGradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić obišli su danas radove na mostu preko Save, koji će spojiti drumski saobraćaj opština Obrenovac i Surčin.

Most je zajednički projekat Vlade Republike Srbije i grada Beograda, a investicija je vredna 1,5 milijardi dinara. Izgradnju mosta izvodi domaća firma “Mostogradnja”. Planirano je da most bude gotov do kraja ove godine, ukoliko bude završeno sve što se tiče eksproprijacije, a onda će i pristupne saobraćajnice biti gotove. Sa obe strane mosta treba završiti 1.700 metara pristupnih saobraćajnica, kao i 21 kilometar puta do petlje Dobanovci, od čega je sedam kilometara već završeno.

Prema najavama ministra Dulića, u Srbiji će u ovoj godini biti otvoreno 240 gradilišta, na kojima će biti uposlena srpska građevinska industrija. Država i lokalne samouprave su u okviru pomoći domaćoj građevinskoj industriji obezbedile sredstva od 18 milijardi dinara, a most na Savi je drugo gradilište koje je otvoreno. Zahvaljujući ovim sredstvima mnogi gradovi će dobiti bolnice, škole, obdaništa, vrtiće, stadione, sportsko-rekreativne centre i stanove.

Ovo je prvi most imeđu Beograda i Šapca, što je od velikog značaja za Obrenovac. Čelični deo mosta preko reke dugačak je 450 metara, a još 180 metara na surčinskoj strani biće izgrađeno od armirano-betonskih segmenata, što čitavu konstrukciju mosta čini dugačkom 630 metara. Širina mosta biće 14,5 metara sa dve saobraćajne trake, obostranim trotoarima i dva pojasa predviđena za provlačenje instalacija infrastrukture. Konstrukcija mosta preko glavnog toka reke sastoji se od šest čeličnih rešetkastih konstrukcija, a reka Sava biće slobodna za dvosmerni plovni put ukupne širine 200 metara i visine 16,5 metara iznad vode.

Ovaj most je deo dužeg putnog pravca Sremske gazele, koji će od mosta voditi do petlje Dobanovci na autoputu.

Novi most na Savi jedan je od deset zajedničkih projekata Grada Beograda i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije i Programom mera Vlade za pomoć građevinskoj industriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik